Over Ellis Penning

Dr. Ellis Penning is een expert op het gebied van Nature Based Solutions en ecohydraulisch onderzoek. Ze leidt het onderzoeksprogramma Nature Based Solutions en voert verschillende projecten uit die met dit onderwerp te maken hebben. Ellis Penning is opgeleid ecoloog en richt zich specifiek op de rol van vegetatie in aquatische systemen, zowel vanuit het oogpunt van overstromingsrisico als vanuit het oogpunt van milieukwaliteit.

Het leveren van nieuw bewijs via gemeten gegevens van zowel veld- als stroomgootexperimenten over de interactie tussen vegetatie en de omringende omgeving helpt om een beter begrip te creëren en de basis te leggen voor een beter beheer van deze systemen. Het koppelen van deze experimentele gegevens aan nieuwe modelontwikkelingen voor het voorspellen van de impact van vegetatie op zowel waterveiligheid als milieukwaliteit is een belangrijk aspect van haar werk. Ze is projectleider van Deltares voor diverse projecten die specifiek in deze koppeling voorzien, zoals de Ecoshape Pilot Vegetated Sandy Foreshores langs de Houtribdijk in het grote ondiepe Markermeer en het project naar de beoordeling van de rol van houtachtige uiterwaarden bij het verminderen van golfslag op de dijken langs delen van de Rijn. In het Dotterproject ontwikkelt ze nieuwe technieken voor het ruimtelijk in kaart brengen van vegetatie in stromend water met behulp van nieuwe monitoringtechnieken waaronder full spectrum camera's op Unmanned Areal Vehicles om waterbeheerders een nauwkeuriger inzicht te geven in de hoeveelheid en locatie van vegetatie in hun gebied. Zo kan het beheer van deze vegetatie verbetert worden voor zowel waterveiligheid als natuurwaarden.

Ellis Penning is actief in verschillende EU-projecten zoals de MARS- en Hydralab-projecten en ze heeft uitgebreide ervaring met internationale samenwerking in zowel Europa als Azië. Momenteel is zij medevoorzitter van de International Steering Committee of the River Experiment Centre van het Koreaanse Instituut voor Civiele Techniek en Bouwtechnologie en leidt zij de bijdrage van Deltares aan het gezamenlijke project over begroeide stromen in deze unieke grote buitengoot.

Werkervaring

 1. Deltares

  Senior advisor/researcher Aquatic Ecology

  2013 - present
 2. Deltares

  Part-time PhD position

  2007 - 2012
 3. Deltares

  Researcher/Advisor Aquatic Ecology

  2001 - 2013

Deze pagina delen.