Over Eveline van der Deijl

Dr. Eveline van der Deijl is adviseur en onderzoeker op het gebied van rivieren. Ze studeerde fysische geografie aan de Universiteit Utrecht, waar ze veel ervaring opdeed in de hydrodynamiek en morfodynamiek van zoetwatergetijde gebieden en laaglandrivieren. Haar doctoraat betrof de factoren van invloed op de hydromofologische processen, inclusief mogelijke optimalisatie, in de nieuw ontwikkelde wetlands in het zoetwater microgetijden riviersysteem van de Brabantse Biesbosch. Eveline van der Deijl: “Niet alleen de aanwezigheid en hernieuwde aanvoer van voldoende fijn sediment, maar ook de condities voor het langdurig vasthouden van dit sediment zijn cruciaal voor de effectiviteit van delta herstel met behulp van sedimentatie.”

Sinds 2018 werkt Eveline bij Deltares als adviseur en onderzoeker rivieren. Eveline integreert haar kennis van water- en sedimenttransport met beleidsvorming. Ze zoekt de rivier op en kijkt, meet en ontwikkelt 2D-hydrodynamische modellen. Eveline is geïnteresseerd in hoe rivieren op een duurzame manier kunnen worden gereguleerd, waarbij weloverwogen beslissingen worden genomen en het natuurlijke karakter niet wordt vergeten. De rol van natuurlijke processen en oplossingen voor herstel worden hierbij belangrijk geacht.

Eveline werkt voornamelijk aan integrale studies in het Nederlandse riviersysteem. Binnen het programma Integraal Riviermanagement (IRM) bracht ze de eisen voor de rivierbodemligging voor diverse functies die de Nederlandse rivieren bieden in kaart. Daarnaast onderzoekt zij natuurlijke processen en de menselijke impact van eerdere maatregelen. Door deze integrale aanpak kunnen bewuste keuzes worden gemaakt voor het toekomstig rivierbeheer.

Eveline is systeemexpert voor het Nederlandse deel van de Maas en is in 2023 betrokken geweest bij diverse spoedadviezen voor deze rivier. Daarnaast is ze in het kader van de leerruimte Self Supporting River System betrokken bij het opzetten en testen van innovaties/pilots in de IJssel, Nederrijn en Lek.

Werkervaring en projecten:

Zie Researchgate voor publicaties.

Deze pagina delen.