Over Julia Bleser

Julia Bleser is consultant en onderzoeker bij Deltares binnen de afdeling Ecologie en Waterkwaliteit (EWQ). Ze heeft expertise in klimaatadaptatie, natuurgebaseerde oplossingen (NBS) en de relatie tussen waterkwaliteit en gezondheid. Met deze kennis adviseert ze stakeholders op deze terreinen en voert ze toegepast onderzoek uit. Een belangrijk focuspunt in haar werk is het BENIGN-onderzoeksproject, waarin ze onderzoekt hoe groene stedelijke maatregelen — zoals hittestressreductie via natuurgebaseerde oplossingen (NBS) — van invloed zijn op waterkwaliteit en gezondheid. Ze coördineert hier onder andere de monitoring in steden als Leiden en Dordrecht en werkt samen met universiteiten, planbureaus en gemeenten aan ontwerprichtlijnen voor gezonde stedelijke leefomgevingen.

Daarnaast ontwikkelt Julia het Floods and Health-Tool, een analysetool die gezondheidsrisico’s bij overstromingen kwantificeert. Samen met internationale partners draagt ze bij aan toepassing en doorontwikkeling van deze tool, én aan kennisdeling binnen strategische onderzoeksprogramma’s. Daarnaast is Julia betrokken bij strategische programma’s zoals NL2120, waar ze bestuurlijke belemmeringen en mogelijke oplossingen voor de toepassing van NBS onderzoekt. Door deze uiteenlopende projecten slaat Julia een brug tussen klimaat, water en gezondheid, en draagt ze bij aan klimaatbestendige, gezonde leefomgevingen.

Innovatie en Samenwerking

Een ander belangrijk onderdeel van haar werk is innovatie en co-creatie. Zo is Julia actief binnen de leerteams — proeftuinen waarin aannemers, overheden (zoals Rijkswaterstaat) en kennisinstellingen gezamenlijk werken aan duurzame innovaties in het rivierenbeheer. Hierin begeleidt zij processen, organiseert sessies en verbindt ze partners rondom gezamenlijke uitdagingen. Binnen het programma NEW-ttt richt zij zich op innovatie in watertechnologie, onder andere door start-ups te ondersteunen bij validatietesten, netwerkevents te organiseren en de brug te slaan tussen wetenschap en markt. Deze activiteiten brengen haar in contact met zowel overheden als internationale organisaties. In deze netwerken brengt ze partijen bij elkaar om kennis te delen en gezamenlijk nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Julia’s werkwijze is verbindend, multidisciplinair en maatschappelijk gedreven.

Deze pagina delen.