Over Roshanka Ranasinghe

Prof. dr. Roshanka (Rosh) Ranasinghe is senior specialist bij de afdeling Haven, Kust en Offshore (Hydrualic Engineering Unit) bij Deltares. Hij bekleedt ook de AXA Chair in Climate Change Impacts and Coastal Risk bij de afdeling Coastal & Urban Risk & Resilience, IHE Delft en bij de afdeling Water Engineering and Management, Universiteit Twente. En hij bekleedt een honorair hoogleraarschap aan de Universiteit van Melbourne (Australië).

Rosh behaalde zijn Bachelor of Science Engineering (1st Class Honours) aan de University of Peradeniya, Sri Lanka in 1993 en zijn PhD in Coastal Engineering and Oceanography aan het Centre for Water Research, University of Western Australia in 1998. Sindsdien heeft hij gewerkt in de academische en overheidssectoren in Australië, de VS en Nederland.

Tot op heden heeft Rosh meer dan 200 door vakgenoten beoordeelde artikelen gepubliceerd en talloze presentaties gegeven over de hele wereld. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om deskundig advies te geven over aanpassing aan klimaatverandering en beheer van kustgebieden door nationale en lokale overheden en internationale instanties.

Rosh heeft tot nu toe 10 postdoctorale fellows, 20+ promovendi en talrijke MSc-studenten begeleid/co-begeleid en heeft verschillende capaciteitsontwikkelingsprojecten geleid in Sri Lanka, India, Vietnam, Thailand, Sao Tomé en Principe.

Hij draagt actief bij aan het IPCC-proces (Intergovernmental Panel on Climate Change). Rosh is coördinerend hoofdauteur in hoofdstuk 12, een hoofdauteur van de Samenvatting voor beleidsmakers, en bijdragende auteur in de hoofdstukken 9, 11 en Atlas van de bijdrage van Werkgroep I aan het IPCC Sixth Assessment Report (AR6). Hij is ook een bijdragende auteur in het speciale IPCC-rapport over Oceans and Cryosphere in a Changing Climate (SROCC).

Werkervaring

 1. Deltares

  Senior Specialist

  2020 - present
 2. University of Twente

  Professor of Climate change impacts and Coastal risk

  2016 - heden
 3. IHE Delft Institute for Water Education

  Professor of Climate Change impacts and Coastal Risk

  2014 - present
 4. Deltares

  Advisor, Strategic Modelling

  2009-2020
 5. IHE Delft Institute for Water Education

  Associate Professor

  2008-2013
 6. IHE Delft Institute for Water Education

  Associate Professor

  2008-2013

Deze pagina delen.