MeteoDashboard

Om de kosten te reduceren heeft Deltares een web-based dashboard gemaakt, waarmee je per offshore windturbine twee dagen vooruit kunt kijken naar de windsnelheid, golfhoogte en sterkte van de stroming. Het is een operationeel beslissysteem dat gebruik maakt van operationele detailvoorspellingen. Deze voorspellingen komen van computermodellen die inmiddels jaren operationeel bij Deltares draaien en steeds worden verbeterd door bijvoorbeeld data-model assimilatie.

Een ander sterk punt van het systeem is dat ook actuele meetgegevens zoals die van nabijgelegen boeien toegankelijk worden gemaakt. Alles is geïntegreerd in één systeem en gemakkelijk uit te breiden met andere datastromen, zoals die van het SCADA-systeem. Hiermee kunnen windparkbeheerders beter plannen of er uitgevaren kan worden en aan welke turbines er gewerkt kan worden en welke niet.

Ontwikkelingsversnelling en kostenverlaging

Deltares participeert al enige jaren in het onderzoeksprogramma FLOW (Far and Large Offshore Wind energy). Doel is de ontwikkeling van offshore windenergie te versnellen en de kosten hier van te verlagen. Het golf- en stromingsdashboard is onderdeel van FLOW en draagt bij aan het verlagen van offshore windenergie kostprijs.

Deze pagina delen.