Afwegingen (economisch en irt functionele prestatie) - opstellen economische afweging : stap 5 in de iteratieve werkwijze
Auteur(s) |
M. de Bel
|
J. Helmer
|
N.L. Kramer
|
A. Krabbe-Lugnér
|
J. Breedeveld
Publicatie type | Rapport Deltares
Natte kunstwerken zoals sluizen, stuwen, gemalen en damwanden bereiken op een gegeven moment hun einde levensduur. Door tijdig in te grijpen bij verouderende natte kunstwerken, kan worden voorkomen dat de betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid en veiligheid van de waterinfrastructuur in het geding komen. Om goed onderbouwde beslissingen te nemen over toekomstbestendige investeringen voor deze natte kunstwerken, moet in de besluitvorming de beschikbare technische, functionele en economische kennis optimaal worden benut. Daarnaast moet rekening worden gehouden met socio-economische, klimatologische en beleidsmatige ontwikkelingen.
In het Kennisprogramma Natte Kunstwerken (KpNK) hebben Rijkswaterstaat en Deltares een iteratieve werkwijze ontwikkeld. Deze werkwijze is bedoeld voor het doorlopen van de Regioanalyse en Planfase volgens de Vervanging en Renovatie (VenR)-Doorklikplaat van Rijkswaterstaat, om beslismoment 1 (BM1) en beslismoment 2 (BM2) goed, transparant en navolgbaar voor te bereiden en te onderbouwen. Een belangrijke eigenschap van de iteratieve werkwijze is 'stapelbaarheid', waarbij in iedere herhaling meer en/of betere informatie wordt verkregen voor onderbouwing van keuzes. De werkwijze werkt stapsgewijs van grof naar fijn met voortschrijdend inzicht, om steeds verder onderbouwd te komen tot VenR-beslissingen.
Dit document gaat in op stap 5 van de iteratieve werkwijze: het opstellen van economische analyses. De economische analyse in de VenR-afweging gaat over maatschappelijke baten en rentabiliteit van een investering. Er wordt ingegaan op economische analyse en afweegtechnieken, zoals een maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA). Een economische analyse kan in een vroeg stadium focus aanbrengen op maatregelen en aspecten die een belangrijk economisch voordeel opleveren en welke maatregelen economisch ongunstig zijn. Het is belangrijk om correct en feitelijk af te bakenen welke aspecten in een economische afweging kunnen worden uitgedrukt in geld en welke niet, zodat ze de juiste plek in de afweging krijgen, bijvoorbeeld in een MKBA.