Inschatting KRW-doelbereik per waterbeheerder en vergelijking resultaten landelijk instrumentarium en waterbeheerders : achtergrondrapportage bij de Tussenevaluatie KRW 2024
Auteur(s) |
L. van Eck
|
S.R. Kelderman
|
J.C. van den Roovaart
Publicatie type | Rapport Deltares
Deze rapportage is onderdeel van de Tussenevaluatie Kaderrichtlijn Water (KRW) 2024 in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dit rapport heeft een tweeledig doel:
1) om een overzicht te bieden van de resultaten van de prognoses voor doelbereik voor de KRW in 2027 met het landelijk modelinstrumentarium per waterschap en
-2) om een vergelijking te geven van de prognoses met het landelijk modelinstrumentarium met de prognoses van de waterschappen voor hun eigen beheergebied.
Daartoe zijn de resultaten van de nutriënten stikstof en fosfor en de 4 biologische kwaliteitselementen: ‘Vis’, ‘Overige waterflora’, ‘Macrofauna’ en ‘Fytoplankton’ van de KRW-Verkenner per waterbeheerder geanalyseerd voor de drie rekenvarianten ‘Basisjaar 2021’, ‘Basispad 2027’ (autonome ontwikkeling) en ‘Referentie 2027’ (met vastgesteld beleid). Daarnaast is de uitkomst van de rekenvariant ‘Referentie 2027’ vergeleken met de prognose van de waterschappen voor het jaar 2027.
In totaal hebben 14 van de 21 waterschappen data over nutriënten aangeleverd en 11 van de 21 voor biologie. De inschatting van het verwachte doelbereik in 2027 door de waterschappen levert op hoofdlijnen hetzelfde beeld op als de inschatting met de KRW-Verkenner. Op het niveau van individuele waterlichamen kunnen de verschillen echter aanzienlijk zijn. De belangrijkste oorzaken van gesignaleerde verschillen zijn gebruikte methoden en modellen, hydrologische verschillen, verschillen in de meegenomen maatregelen, verschillen door externe omstandigheden zoals exoten en klimaatverandering en verschillen in uitgangsjaar van de berekeningen.
De vergelijking tussen de data en uitkomsten van de landelijke berekeningen en die van de waterbeheerders heeft waardevolle informatie opgeleverd, die kan bijdragen aan de gezamenlijke verbetering en ontwikkeling van methoden en modellen. Het voorstel is om gebruik te maken van de gegevens, inzichten en methodieken die tijdens het proces van de Tussenevaluatie tussen de ministeries van IenW en LVVN, de waterbeheerders, de adviesbureaus en de kennisinstituten naar voren zijn gekomen. Een (meer) gezamenlijke benadering of instrumentarium zou een waardevolle ondersteuning kunnen bieden in de KRW-stappen richting 2027.