Swansea Bay: ‘s Werelds grootste getijdencentrale getest in Delft

Met een schaalmodel test Deltares het ontwerp van een nieuwe getijdencentrale in Swansea Bay dat aan het Bristol Channel ligt. De getijdencentrale is nagebouwd in de faciliteitenhal in Delft. Onderzoekers bekijken hoe ze onnodige energieverliezen bij in- en uitstroming kunnen voorkomen, om zo het rendement van de centrale te optimaliseren. Dit gebeurt aan de hand van op maat ontwikkelde stromingsmodellen. Deltares heeft als enige ter wereld gevalideerde rekenmodellen om dit soort ontwerpen door te rekenen. De opgedane kennis is ook bij andere projecten voor getijdencentrales in te zetten, zoals het in 2015 afgeronde EU project Energiedijken (in Engels ‘Energising deltas).

Swansea Bay model

Unieke omstandigheden in Swansea Bay

Swansea Bay  is één van de weinige plekken ter wereld waar het verschil tussen hoog- en laagwater zo extreem groot is. Het getijdenverschil van acht tot tien meter maakt de baai aantrekkelijk voor een getijdencentrale. Het plan is om in de baai een dam te bouwen van zo’n vijftig tot honderd meter breed en bijna 10 km lang. De dam sluit de baai niet volledig af, maar omsluit een lagune in een deel van de baai. Zo is de impact op de bestaande infrastructuur, het ecosysteem en de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Er komen zestien turbines die 320 megawatt kunnen leveren. Daarmee is het de grootste getijdencentrale ter wereld.

Duurzame energie voor 155.000 huishoudens

De centrale moet duurzame energie gaan leveren aan 155.000 huishoudens. Daarnaast draagt het bij aan de sociaal-economische ontwikkeling van Swansea, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid en toerisme.

Swansea Bay turbine Cross-Section

Voorbeeld van een hydro turbine waarin elementen worden aangegeven die belangrijk kunnen zijn