CAPWAT Community of Practice (CoP)

Vanwege het COVID-19 virus heeft de jaarlijkse CAPWAT Community of Practice (CoP) meeting tijdens de vakbeurs in Gorinchem helaas niet door kunnen gaan. Aangezien het werk wel gewoon doorgaat en we steeds vaker de behoefte hoorden langskomen om in deze tijd ook aan kennisuitwisseling te doen, organiseerden we een CAPWAT CoP webinar op 13 oktober 2020.

Tijdens de webinar zijn de volgende onderwerpen behandeld:

 • Hardnekkige capaciteitsproblemen in een persleiding.
  Om de capaciteit te handhaven moet een persleiding elke 6 weken gepropt worden. De ontluchtingspunten laten geen lucht zien. Hoe krijgen we grip op deze weerbarstige praktijk?
  Presentatie door Waterschap Rijn en IJssel.

 • Hoe houden we het functioneren van ruim 100 afvalwatersystemen in de gaten?
  Het Waterschapsbedrijf Limburg heeft 140 eigen rioolgemalen met transportleidingen in beheer. Inmiddels ondersteunen we ook steeds meer Limburgse gemeenten in het beheer van hun gemalen (waarvan veel drukgemaaltjes). In totaal duizenden stuks. Vandaar de wens om continu geautomatiseerd inzicht te hebben in het functioneren versus ontwerp. Wat doet het goed en wat heeft aandacht nodig?
  Presentatie door Waterschapsbedrijf Limburg.

 • Een update van de meeste recente (wetenschappelijke) onderzoeken in de afvalwaterwereld.
  Er zal o.a. aandacht besteed worden aan nieuwe methodes voor lekdetectie, de duurzaamheid van PVC als leiding materiaal en hoe slurries het beste verpompt kunnen worden.
  Presentatie door Francois Clemens, professor Urban drainage aan de TU Delft.