Over Anouk de Bakker

Anouk de Bakker werkt sinds 2019 bij Deltares, waar ze heeft gewerkt aan diverse projecten, zoals het begrijpen van kustsystemen, risico's zoals erosie en overstromingen en kustbeheer. Sinds haar aanstelling bij Deltares heeft ze onder andere als mede-projectleider gewerkt aan de uitgebreide PROGEP- en SERRP-projecten. Deze projecten richten zich op het ontwikkelen van een duurzame langetermijnstrategie om de risico's van overstromingen en erosie in de stad en regio Saint-Louis te beperken.

Anouk promoveerde in 2016 aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de dynamica van infragravitatiegolven, die vooral van belang zijn voor stranddynamica tijdens stormen. Ze heeft inmiddels meer dan tien jaar ervaring in kustdynamica en heeft diepgaande studies uitgevoerd naar hydrodynamica, sedimenttransport en morfodynamica van strandomgevingen, getijdeninhammen en rivierdelta's.

Om kustsystemen te bestuderen, maakt Anouk gebruik van gedetailleerde veld- en laboratoriumexperimenten, evenals geavanceerde numerieke modelleringssystemen. Ze speelde een belangrijke rol bij de vernieuwing van de nationale stormeffectbeoordelingsmethode voor de Nederlandse overheid (RWS). Hierbij werd de kern van de beoordelingsmethode vervangen door het numerieke model XBeach, dat de impact van stormen op stranden en duinen voorspelt en expliciet rekening houdt met het gedrag van infragravitatiegolven.

Daarnaast is Anouk betrokken bij het ShorelineS-TKI-project, dat zich richt op de ontwikkeling van een numeriek model om de evolutie van de kustlijn over een periode van tientallen jaren te voorspellen. Ze werkt ook aan verschillende monitoringprojecten van intergetijdengebieden in de Oosterschelde en de Westerschelde.

Werkervaring

 1. Deltares

  Advisor / Researcher in coastal morphodynamics

  2019-Present
 2. Université de La Rochelle, France

  Post-doctoral researcher

  2016-2018
 3. Universiteit Utrecht, Netherlands

  PhD candidate

  2012-2016

Deze pagina delen.