Vanuit GLOSSIS wordt het Globale Getij en Stormvloed Model (GTSM) 4 maal per dag gedraaid om een 10 daagse verwachting van getijwaterstanden en stormopzet te produceren. Modelresultaten worden voor 16.000 kustsegmenten uit de DIVA dataset weggeschreven. Voor elk DIVA segment zijn waarschuwingsniveaus afgeleid op basis van overschrijdingsniveaus voor bepaalde herhalingstijden (Muis et al, 2016). Daarnaast kunnen de modelresultaten ook vergeleken worden met actuele meetwaarden die vanuit de wereldwijde IOC service geleverd worden.

GLOSSIS is ontwikkeld op basis van Delft-FEWS. Vanuit FEWS worden alle data stromen beheerd, worden alle taken automatisch gedraaid en worden de resultaten gevisualiseerd. De GLOSSIS verwachtingen gebruiken momenteel de meteorologische verwachtingen van NOAA’s GFS model als invoer. Er wordt ook gewerkt aan de mogelijkheid om orkaan tracks van het Joint Typhoon Warning Center (JTWC) of meteorologische verwachtingen van ECMWF als invoer te gebruiken. Het systeem wordt gedraaid vanuit Deltares’ iD-Lab.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=4N5073xTx9A

Het GTMS model is ontwikkeld op basis van Delft-FM, en maakt gebruik van een ongestructureerd, sferisch rooster. Nabij de kust heeft het model een resolutie van ongeveer 5 km. Op de open oceaan is de resolutie ongeveer 50 km. Het model is gekalibreerd en gevalideerd op basis van ongeveer 300 meetstations en op basis van remote sensing metingen.

GLOSSIS resultaten worden ook toegepast voor getij reductie van lodingen en voor verbeteringen aan het vertikale referentie vlak in the BASE Platform project.

GLOSSIS wordt nog doorontwikkeld. Het huidige werk richt zich onder andere op het verder verbeteren van het GTSM model, op het assimileren van remote sensing metingen en op het ontsluiten van resultaten via het internet.

GLOSSIS-1
Globale waterstandsverwachtingen vanuit de GLOSSIS client
GLOSSIS-2
Waterstandsverwachtingen en waarschuwingsniveaus bij de DIVA segmenten voor de orkaan Matthew
GLOSSIS-3
Lopende ontwikkelingen, Sentinel-3 waterstandsmetingen vanuit de GLOSSIS client

Referentie:

Deze pagina delen.