Team ROST en kennisinstituut Deltares hebben in aanloop naar de zeilcompetitie de handen ineengeslagen. Op basis van de door Deltares gemaakte stromingsvoorspellingen in het racegebied kon het zeilteam tactische keuzes maken. Tijdens het zeilen werden de stromingsgegevens vakkundig gemeten vanaf de zeilboot. Op basis van deze data kan het stromingsmodel van Deltares verder geoptimaliseerd worden en kunnen er in de toekomst nog nauwkeurigere voorspellingen gedaan worden.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=dweXJzGoduE

Voorspellingen stromingen en richting op minuten nauwkeurig en binnen 50 meter

De Westerschelde is met haar stroming, zandbanken en diepe vaargeulen een zeer uitdagend zeilgebied. Om slim gebruik te kunnen maken van de stroming in zo’n gebied moet een voorspellingsmodel snel en met veel data kunnen rekenen. Bas Stengs, forecastexpert bij Deltares geeft aan: “Naast het getij, dient ook de invloed van het weer op de stromingen meegenomen te worden. Dit effect, samen met betrouwbare randvoorwaarden, geeft vertrouwen in een nauwkeurige voorspelling”.

En dat is gelukt. Het gedetailleerde stromingsmodel van Deltares voorspelt op minuten nauwkeurig en binnen 50 meter van de boot de stromingsrichting en -snelheid voor de zeilers. Julien Groenenboom, stromingsexpert bij Deltares, voegt toe: “Op basis van de ingewonnen data kunnen wij onze modellen optimaliseren. Naast het maken van stromingsvoorspellingen worden onze modellen bijvoorbeeld gebruikt voor het berekenen van het effect van een offshore windpark op de waterbeweging en ecologie.”

“Het is ontzettend mooi om te zien hoe we topsport, talentontwikkeling en onderzoek samen kunnen brengen en hoe we tegelijkertijd ook een return-on-investment kunnen bieden als team aan onze partners,” aldus coach team ROST Gerd Jan Portman

Accurate stromingsgegevens bieden de snelste route

De kwaliteit van de gegevens waren zo accuraat dat het tactische team van ROST goed overwogen keuzes kon maken voor de snelste routes. Een gedegen voorbereiding is ‘key’ binnen de sport en de samenwerking met Deltares maakte dit mogelijk. Portman: “Het resultaat was verbluffend. ROST hoopt samen in de toekomst nog meer podiumplekken te boeken. Een tweede positie tijdens het Europees Kampioenschap met een jong talententeam tussen gelouterde pro-zeilers is echt een prestatie van formaat.”

De jonge toptalenten van ROST zochten naar aanleiding van de goede resultaten dat Team Akzo-Nobel boekte tijdens de Volvo Ocean race in 2018 de samenwerking met Deltares op. In het kader ‘elke centimeter telt’ en ‘meten is weten’, zagen zij grote kansen. De betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van getij- en stromingsdata hebben ervoor gezorgd dat Team Akzo-Nobel het 24-uurs afstand-wereldrecord op hun naam hebben gezet. Een record dat nog altijd staat.

ROST talententeam

Het ROST is een talententeam met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Het platform van ROST biedt zeilers en zeilsters de mogelijkheid om zich van dinghy naar offshore zeilers te ontwikkelen. Het initiatief is opgestart door de Koninklijke Roei en Zeilvereniging “De Maas” uit Rotterdam en wordt ondersteund door een business club van partners, waaronder DutchSail. DutchSail is de stichting voor professionele offshore zeilprojecten in Nederland. Dit orgaan maakt de verbinding tussen professioneel zeilen, duurzaamheid, jeugdopleiding, innovatie en overheid.

Neem voor meer informatie contact op met onze experts

Deze pagina delen.