Grootschalig onderzoek gestart naar de oorzaken en de gevolgen van bodemdaling in de Mekongdelta

In samenwerking met Nederlandse en Vietnamese organisaties zijn we een grootschalig onderzoek gestart naar de oorzaken en de gevolgen van bodemdaling in de Mekongdelta. Met het onderzoek willen we de verschillende drijvende krachten van bodemdaling achterhalen, de ondergrond in 3D modelleren en een tool ontwikkelen om bodemdaling te voorspellen. Hydrologische processen en de interactie tussen bodemdaling en verzilting van grond- en oppervlaktewater nemen we hierin ook mee.

Toolbox voor lokale overheden en stakeholders

In het vier jaar durende onderzoek maken we een toolbox voor lokale overheden en stakeholders. Daarmee kunnen zij verschillende waterbeheerscenario’s toetsen en de maatregelen kunnen bepalen om het gebied veilig en bewoonbaar te houden op een duurzame manier. De geïntegreerde manier die we gebruiken om de bodemdaling vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, willen we zo opzetten dat het ook toepasbaar is voor andere delta’s over de hele wereld.

Het onderzoek maakt deel uit van het Rise and Fall project, strategies for the subsiding and urbanising Mekong Delta (Vietnam) facing increasing salt water intrusion.

Deze pagina delen.