Meer weten over ons internationale werk?
Ons werk in Afrika
Grote vraagstukken zoals afvalmanagement, aantasting van het milieu en een toenemende vraag naar voedsel domineren de politieke agenda in het Afrikaanse Senegal. Het project Greening Plastics opereert op het snijvlak van al deze dilemma’s. Het project draagt bij aan een schoner milieu door plastic in te zamelen en vervolgens om te smelten tot eenvoudige druppelirrigatie-systemen. Die moeten op hun beurt het werk van lokale boeren ‘klimaatbestendiger’ maken door water te besparen en de opbrengt van oogsten te verbeteren.
Net als veel andere Afrikaanse landen, kampt Senegal met grote hoeveelheden zwerfafval. Het land zamelt steeds meer plastic in. Hierdoor neemt recycling een grote vlucht. In het project Greening plastics, meet Deltares of van recycled plastic veilige landbouwhulpmiddelen gemaakt kunnen worden, zoals irrigatiebuizen. Daarnaast biedt het project de mogelijkheid de laagdrempelige techniek van passive sampling onder de aandacht van de lokale instanties te brengen en verder door te ontwikkelen.
De voordelen van passive sampling zijn legio. Ze zijn eenvoudig in gebruik, goedkoop en overal inzetbaar. Uiteraard moeten de monsters nog wel in een laboratorium worden geanalyseerd. Maar bij grote aantallen, vallen de kosten mee en dure professionals die met ingewikkelde meetapparatuur het veld in moeten, zijn niet langer nodig. Dit maakt passive sampling zeer geschikt voor het meten van milieukwaliteit in ontwikkelingslanden, omdat iedereen in staat is de monsters te nemen.
Greening Plastics wordt gefinancierd door ViaWater, een financieringsprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor innovatieve oplossingen voor problemen met water in Afrikaanse steden. Partners zijn Lvia, een Italiaanse NGO die zich al langere tijd bezighoudt met afvalmanagement in Senegal, en DMS, een lokale start-up die plastic producten maakt uit gerecycled plastic.