Architectuur

In 2022 werden de eerste resultaten gedeeld. Het hart van HYDROLIB, HYDROLIB-core bestaat uit een Python bibliotheek met wrappers voor D-HYDRO Suite 1D2D input en output bestanden en de rekenkern. Met de meest recente release wordt het leeuwendeel van de 1D2D modelinvoer nu ondersteund. Deze eerste fase was ook een test voor de modulariteit en bruikbaarheid van de gekozen architectuur.

Guus Rongen, adviseur waterveiligheid bij HKV en mede-ontwikkelaar van HYDROLIB, vertelt: “De bestaande modelgeneratie-tool D-HyDAMO gaan we nu via HYDROLIB beschikbaar maken, met diverse vernieuwingen onder de motorkap. Het doel is deze tools voor modelgeneratie beter aan te laten sluiten op D-HYDRO Suite 1D2D. Zo kunnen nieuwe functionaliteiten makkelijker toegevoegd worden, die ook nog eens beter blijven werken in toekomstige versies van D-HYDRO Suite 1D2D.”

Infographic hydrolib

Toepassingen

De HYDROLIB kern maakt het mogelijk om allerlei toepassingen te ontwikkelen rondom de gestandaardiseerde set van scripts om D-HYDRO Suite 1D2D bestanden te lezen/schrijven.

Lisa Weijers, ontwikkelaar van de Profile Optimizer bij Royal HaskoningDHV, vertelt: “Met de Profile Optimizer ontwikkelen we een tool waarmee het dwarsprofiel van een waterloop iteratief wordt aangepast en getoetst aan een criterium. HYDROLIB bied het juiste gereedschap om innovatieve automatisering, zoals de Profile Optimizer, toe te passen op watersysteemmodellen en dankzij de community is het makkelijk om vragen te stellen over het gereedschap!”

HYDROLIB en offertes

Inmiddels verkennen de deelnemende waterschappen ook hoe de standaardisering en automatisering kenmerkend voor HYDROLIB in uitvragen een rol kan spelen.

Harmen van de Werfhorst, hydroloog bij Waterschap Vallei & Veluwe vertelt: “Als waterschap besteden we met enige regelmaat (een deel van) onze werkzaamheden uit aan adviesbureaus. In toenemende mate wordt daarin gebruik gemaakt van workflows en scripting. Het is belangrijk om aan de voorkant goed na te denken over de manier waarop deze workflows en scripts opgeleverd en ontsloten worden bij de afronding van een opdracht. Op die manier kunnen andere partijen de ontwikkelde tools oppakken en/of aanvullen als dat wenselijk is. Hierdoor wordt het wiel niet iedere keer opnieuw uitgevonden. Door alle scripting rondom D-HYDRO Suite 1D2D samen te brengen onder HYDROLIB worden op die manier de krachten gebundeld.”

Groeiende bibliotheek aan watertools

De betrokken adviesbureaus, waterschappen en kennisinstellingen werken verder aan HYDROLIB. De HYDROLIB Github repository zal gevuld worden met scripts en documentatie. Nu de basis in de bibliotheek gelegd is, en de eerste toepassingen gemaakt, is het tijd om meer toepassingen en HYDROLIB elkaar te laten versterken.

Meedoen?

Heb je interesse om mee te werken, wil je op de hoogte gehouden worden of misschien wil je wel jouw code via HYDROLIB beschikbaar maken voor heel waterminnend Nederland; neem contact met ons op!

Deze pagina delen.