Peter van den Berg, verantwoordelijk voor de kennisstrategie bij Deltares: ‘Wij zijn heel blij om samen te gaan werken met De Kien. We werken als Deltares al langer in deze regio samen. Onze MoU met Saxion is daarvan een voorbeeld. Maar ook met de adviesbureaus en overheidspartners hebben we hier al een jarenlange goede samenwerking, met name op het gebied van bodem en ondergrond'.

Overlap

René Nelissen, programmamanager van De Kien is verheugd over de samenwerking met Deltares. ‘In De Kien werken we met digitale technieken aan maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. Daar zit enorm veel overlap met kennisinstituut Deltares die gespecialiseerd is op het gebied van water en bodem. Dat sluit prachtig aan bij de projecten waar we in De Kien aan werken, zoals GROUNDED en de Digital Twin.’

Peter van den Berg (Deltares) en René Nelissen van Stadscampus De Kien
V.l.n.r.: Peter van den Berg (Deltares) en René Nelissen (Stadscampus De Kien)

Over de gemeentegrenzen heen

Deltares is niet fysiek in het gebied van De Kien gehuisvest. Nelissen: ‘We kijken continu naar aantrekkelijke samenwerkingen, óók over de grenzen van Deventer heen. Deltares is net als De Kien al partner in het onderzoeksprogramma GROUNDED van Saxion en de Haagse Hogeschool.

Binnen deze onderzoeksgroep worden sensoren en digitale technieken ontwikkeld voor bodembeleid en klimaatadaptatie in de stedelijke omgeving. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van camera’s om met hoge resolutie neerslag over een stedelijke gebied te meten en nieuwe vormen van metingen van stedelijke afwatering.

Stadscampus De Kien

Stadscampus De Kien in Deventer is een unieke samenwerking tussen IT-, techniek- en researchgerichte adviesbureaus, onderwijsinstellingen en overheden. Samen werken de partners met digitale technieken aan maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. Studenten van de HBO worden daarbij nauw betrokken. Al deze partners zijn gevestigd in het gebied tussen de historische binnenstad van Deventer en het spoor.

Om die samenwerking bij te zetten, verandert het gebied de komende jaren in een stadscampus waar werken, wonen, leren en leisure hand in hand gaan. De eerste bouwprojecten zijn al van start en de eerste Young Professionals wonen inmiddels in voormalig kantoorpanden. Zo ontwikkelt De Kien zich tot een bruisende en inspirerende campus waar studenten en young professionals graag willen wonen, werken en studeren.

Naast Deltares zijn ook Goudappel, Topicus, TAUW, Witteveen+Bos, Saxion, Aventus, Deventer Schouwburg, gemeente Deventer en provincie Overijssel betrokken bij De Kien.

Deze pagina delen.