Sigmaplan

In het kader van het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen door stormtij, renoveert en stabiliseert De Vlaamse Waterweg nv al enkele jaren stelselmatig de historische kaaimuur langs de Schelde in Antwerpen. Deze kaaimuur is op sommige plaatsen tot 120 jaar oud en is toe aan stabilisatie of vernieuwing. Ook de huidige waterkeringsconstructie, een betonnen muur van 1,35 meter hoog die bij stormtij de stad beschermt als de Schelde boven de blauwe steen uitkomt, is aan vernieuwing toe. De waterkering moet, onder meer door de zeespiegelstijging, 90 cm verhoogd worden.

Over het onderzoek

Deltares experts hebben van de Antwerpse zelfsluitende waterkering een stuk van 5 meter lang ingebouwd in de Deltagoot. De Deltagoot, een unieke onderzoeksfaciliteit van 300 m lang, 5 m breed en 9,5 m diep, is hiervoor bij uitstek geschikt omdat de kering daarin op ware grootte onderzocht kan worden. De belastingen op de keringen kunnen hiermee ook op ware grootte optreden.

Er zijn verschillende typen testen uitgevoerd. Zo is er is gekeken of de zelfsluitende kering tijdens opeenvolgende getijdecyclussen goed omhoog en omlaag ging. Ook is gemeten hoeveel water langs de afdichtende rubbers kwam. En grote belastingen werden op de kering losgelaten in de vorm van grote golven gedurende enkele uren en een honderden kilo’s zwaar voorwerp, dat tegen de kering werd geslingerd.

Het sluitstuk van de testen was de golftest waarbij golven vergelijkbaar met een noordwesterstorm op de Schelde werden gelanceerd richting de waterkeringsmuur. De kering presteerde op alle punten goed.

Technisch huzarenstukje

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv is tevreden met het resultaat van de test: “Er werden inmiddels al aanzienlijke delen van de historische kaaimuur gestabiliseerd. Op een aantal plaatsen werd de waterkering al aangepast en op verschillende manieren geïntegreerd in de openbare ruimte. Daar komt in de toekomst nu ook deze zelfsluitende waterkering bij, over een afstand van 842 meter in de zone tussen het Zuiderterras en het Bonapartedok. De zelfsluitende waterkering is een technisch huzarenstukje en een toonbeeld van Vlaamse innovatie dat Antwerpen moet beschermen tegen het water van de Schelde bij stormtij. De spectaculaire proef in de Deltagoot simuleert omstandigheden die vergelijkbaar zijn met een echte storm en de waterkering doorstond de proef met glans. Dit is een belangrijke mijlpaal binnen de werken van het Sigmaplan aan de Scheldekaaien.”

Uitzicht gevrijwaard

De zelfsluitende waterkering zal enkel bij stormtij omhoog komen. Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk. Het wordt de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. Deze waterkering is een Vlaamse technologie en zal worden gebouwd door Aggéres. Naar verwachting is het in 2028 gereed.

Onderstaande animatie geeft een beeld hoe de kering eruit zal komen te zien.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://vimeo.com/909076584

Deze pagina delen.