Operationeelbeheer van het São Francisco River-reservoirsysteem

Het openbare energiebedrijf CEMIG (Brazilië) is verantwoordelijk voor het kortetermijnbeheer van het São Francisco River-reservoirsysteem. Over het algemeen wordt het volgende beheerbeleid toegepast bij het reservoir:

  • Om de maximale stroomproductie te behalen, wordt turbinestroom verkozen boven overlaatuitstroom.
  • Het maximale peil in het inlaatreservoir is afhankelijk van het tijdstip en wordt beperkt door de maximale operationele grens of een lagere grens waarbij nog steeds voldoende water kan worden opgeslagen om overstromingen in het regenseizoen te voorkomen. Dit beleid is in strijd met het doel om een maximale stroomproductie te behalen.
  • Hoge overstortdrempels zijn gedefinieerd voor bepaalde locaties in het reservoirsysteem en deze drempels mogen niet worden overschreden.
  • Grote uitstroomgradiënten moeten worden vermeden.
São Francisco River reservoir system
Overlaat bij de Três Marias Dam (Foto met vriendelijke toestemming van CEMIG)

Beslissingsondersteunend systeem

Vanwege de interactie van reservoirs door kettingreacties en het conflicterende managementbeleid is het reservoirbeheer een ingewikkelde taak. In samenwerking met het Braziliaanse technische instituut voor ontwikkeling (LACTEC) heeft Deltares een beslissingsondersteunend systeem voor reservoirbeheer ontwikkeld voor het São Francisco River-reservoirsysteem. Dit systeem voor operationele prognose en beslissingsondersteuning (DSS) is gebaseerd op het open dataverwerkingsplatform Delft-FEWS en combineert verschillende informatiebronnen, gegevens uit remote sensing en wiskundige weerprognoses met hydrologische en hydrodynamische modellen voor het genereren van stroomprognoses voor de korte termijn, tot 15 dagen vooruit, voor elk van de elf reservoirs.

map with locations marked

Deze prognoses worden naar de real time besturingstoolbox RTC-Tools gestuurd. RTC-Tools bepaalt de optimale stroomstrategie voor de prognoseperiode met behulp van deterministische en meerfase stochastische optimalisatiemethoden. Het reservoirbeheer wordt als een optimalisatievraagstuk geformuleerd met daarin een wiskundig model van het reservoirsysteem. De verschillende beheerbeleidsmogelijkheden vormen de doelstellingen en restricties van het optimalisatievraagstuk.

Zie voor meer informatie het essay “Short-Term Reservoir Optimization for Flood Mitigation under Meteorological and Hydrological Forecast Uncertainty”

Software

Deze pagina delen.