Dergelijke beslissingen worden steeds belangrijker in Latijns-Amerika vanwege:

  • het toenemend optreden van weergerelateerde extremen zoals overstromingen en droogtes en de toenemende druk op reeds onder druk staande watervoorraden
  • de toenemende impact die deze gebeurtenissen hebben.

Om deze beslissingen te ondersteunen, gebruiken de meeste landen in Zuid-Amerika ons Delft-FEWS-platform om een hydrologisch voorspellingssysteem te presenteren dat is aangepast aan hun specifieke vereisten.

In het Yi-stroomgebied (Uruguay) gebruikte de Emergency Management Agency (SINAE) bijvoorbeeld FEWS om een overstroming in de stad Durazno te voorspellen wat belangrijke informatie opleverden voor de lokale hulpdiensten zodat mensen tijdig uit hun huis konden worden geevacueerd. De milieuautoriteit van de Cauca-vallei in Colombia (CVC) zet Delft-FEWS in om hun data- en informatiestromen te beheren, hydrologische voorspellingen te doen en beslissingen te nemen over het beheer van hun waterbronnen.

Bij Deltares helpen we bij het configureren van jouw op maat gemaakte hydrologische voorspellingssysteem en voorzien je van training en deskundig advies.

Voorbeelden van ons LAC werk

Overstromingsvoorspelling en damoptimalisatie Salto Grande-dam (Uruguay/Argentinië)

In dit project is het instroomvoorspellingssysteem FEWS-Salto Grande opgezet, in samenwerking tussen Deltares en het hydrologiegebied van CTM Salto Grande. Het systeem heeft als hoofddoel het automatiseren en ondersteunen van de prognose van instroom naar de dam, met als doel de energieproductie van de waterkrachtdam tijdig te programmeren en overstromingsbeperkende maatregelen in de praktijk te brengen wanneer een overstromingspiek nadert. Contactpersoon: Jan Talsma.

FEWS-Uruguay (Uruguay)

In samenwerking met de Universiteit en DINAGUA zijn de eerste stappen gezet op weg naar een nationaal overstromingsvoorspellingssysteem voor Uruguay. Het nationale overstromingsvoorspellingssysteem bevat al nationale HydroMet gegevens van verschillende instellingen in de regio en overstromingsvoorspellingen voor twee steden (Artigas en Durazno). Contactpersonen: Jan Talsma en Patricia Trambauer.

Implementatie van operationeel kustvoorspellingssysteem van de marine in Guanabara Bay (Brazilië)

Deltares leidde het ontwerp, de ontwikkeling en installatie van een operationeel voorspellingssysteem voor het belangrijkste knooppunt van de Braziliaanse marine: Guanabara Bay in Rio de Janeiro. Contactpersoon: João de Lima Rego.

Modelleringsstudies voor waterkrachtoptimalisatie voor CEMIG (Brazilië)

In dit project werden tools ontwikkeld voor robuuste beslissingsondersteuning op het gebied van stromingsvoorspelling en reservoirbeheer, waarbij de doelstellingen voor overstromingspreventie en voordelen voor waterkracht in real time worden geoptimaliseerd. Een voorspellingssysteem en een hydrologische database is opgezet in Delft-FEWS. Contactpersoon: Jan Talsma.

Eerste Delft- FEWS gebruikersdagen in Latijns-Amerika (LAC)

Het evenement werd georganiseerd met Itaipu Binacional en vond plaats in november 2019 in Foz do Iguaçu. Het evenement bracht meer dan 30 experts uit verschillende landen samen en faciliteerde de interactie van Delft-FEWS-gebruikers uit verschillende gebieden. Het evenement werd bijgewoond door beheerders van waterkrachtsystemen, hydrometeorologische agentschappen, alarmcentrales, adviseurs, enz.

Deze pagina delen.