gouverneur louisiana - groepsfoto

Uitdagingen voor waterveiligheid

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van onder meer Louisiana Economic Development, de Coastal Protection and Restoration Authority, The Water Institute of the Gulf, de Port of New Orleans en de Baton Rouge Area Foundation. Ze verkenden de uitdagingen van Nederland op het gebied van waterbeheer en klimaatverandering.

Gouverneur Edwards: “Dit is een geweldige kans om te leren van internationale leiders op het gebied van overstromingspreventie en om onze economie te laten”.

Ruimte voor de rivier

Gouverneur Edwards zag met eigen ogen het polderproject Noordwaard, onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier. Frans Klijn (overstromingsexpert Deltares) gaf een presentatie over de uitdagingen en impact van Ruimte voor de Rivier en gaf vervolgens en rondleiding door de Noordwaard. De delegatie bracht ook een bezoek aan UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

gouverneur louisiana - groepsfoto2
Gouverneur John Bel Edwards en First Lady Donna Edwards, vergezeld door voormalig Deltares-medewerker en molenaar Wijnand Westerveld (rechts) bij Kinderdijk

Deltares-campus

De delegatie sprak met verschillende experts bij Deltares in Delft. Ze werden ontvangen door Dirk-Jan Walstra (Directeur Waterbouwkunde Deltares), Rosh Ranasinghe (kustexpert en IPCC-auteur) en Wiebe de Boer (havenexpert). Het bezoek aan Deltares werd afgesloten met een rondleiding langs de faciliteiten, waaronder de Deltagoot waarin momenteel onderzoek wordt gedaan naar een dijktraject uit West-Australië.

gouverneur louisiana - presentatie

Dirk-Jan Walstra:

“Het bezoek van gouverneur Edwards was inspirerend en actueel. We wisselden openhartig van gedachten en bespraken de uitdagingen waar zowel Louisiana als Nederland voor stonden. Als laaggelegen delta’s hebben klimaatverandering en zeespiegelstijging een enorme impact op onze regio’s. We waren ook trots om gouverneur Edwards en de delegatie de experimentele faciliteiten van Deltares te laten zien en benadrukten het belang van het gebruik van deze faciliteiten naast onze software. We hopen dat we samen kennis en expertise kunnen blijven delen en van elkaar kunnen leren, terwijl we onze samenwerking met The Water Institute verdiepen.

Henk Ovink

De reis is het resultaat van een uitnodiging van de watergezant van Nederland, Henk Ovink, die gouverneur Edwards en de delegatie vergezelde en de laatste Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer besprak.

gouverneur louisiana - Henk Ovink

Henk Ovink:

“Louisiana en Nederland delen vergelijkbare uitdagingen en kansen, en, belangrijker nog, hebben een gedeelde ambitie om in te spelen op de behoeften op het gebied van water, klimaat en duurzaamheid. Dit bezoek komt op een kritiek moment in de aanloop naar de VN-waterconferentie in 2023 van volgend jaar – pas de tweede ooit en de eerste in 46 jaar. Het smeden van coalities zoals die tussen Louisiana en Nederland en het organiseren van onze best practices op de UN 2023 Water Conference, kan de wereld inspireren om de benodigde acties op te schalen en te herhalen. Met Deltares en the Water Institute heeft deze samenwerking een inspirerende en innovatieve basis om op voort te bouwen, met commitments voor katalyserende acties, richting 2023 en daarna”.

Deze pagina delen.