Onderdelen binnen die economie zorgen ook voor minder druk op het achterliggende land, vangen de gevolgen van klimaatverandering op of gaan die tegen. Bijvoorbeeld door broeikasgassen af te vangen. De blauwe economie vertegenwoordigt ook een wereldwijde waarde. Meer dan een biljoen euro wordt er in omgezet.

Wereldwijd zal de blauwe economie alleen nog maar groeien en verdubbeld zijn tegen 2030. Ook de Europese Commissie ziet de kansen van een blauwe economie en wil in haar ontwikkeling investeren. Daarvoor zijn goede criteria en indicatoren nodig.

Deltares en Ecorys hebben in opdracht van de EC een raamwerk gemaakt waarin criteria en indicatoren voor relevante sectoren staan. Op dit moment is er nog geen kader om investeringen in de blauwe economie te waarborgen.

Bestaande duurzaamheidskaders zijn nu beoordeeld

Dertig al bestaande duurzaamheidskaders voor de mariene (blauwe) sectoren zijn door de experts beoordeeld op hun relevantie voor de blauwe economie. Die analyse leverde uiteindelijk 500 indicatoren op. Hieruit is een voorlopige set gekozen die gebruikt kan worden in de belangrijkste mariene sectoren die deel uitmaken van de blauwe economie. Denk hierbij aan visserij, kwekerijen, toerisme, energie, havens en kustbescherming.

Mede door dit succesvolle Europese project heeft Deltares de eigen expertise om samen met anderen de blauwe economie duurzaam te laten groeien vergroot. Een belangrijke stap die ook wereldwijd landen als Mozambique en de Seychellen verder helpt.

Deze pagina delen.