Samen dichterbij oplossingen

In 2023 nam Geopex deel aan de mkb challenge van Deltares en daarmee kregen zij 80 uur toegang tot de state-of-the-art geofaciliteiten van Deltares. Geopex is gespecialiseerd in ‘op maat’ gemaakte geotextielen voor de weg- en waterbouw, richt zich voor de waterbouw o.a. op de productie van deze zink- en kraagstukken. Deze structuren bestaan vaak uit verschillende lagen geotextiel, wat bijdraagt aan hun robuustheid en effectiviteit. Ze worden op hun plaats gehouden in stromend water door er stenen op te storten.

Installatieschade door vallende stenen

Onlangs werden in de Geohal de ontwerpconcepten van Geopex getest op installatieschade door vallende stenen. De focus lag hierbij op het samenvoegen van diverse geotextielen (of geotextielen en traditioneel riet) en het evalueren van de prestaties, met specifieke aandacht voor het effect van ballastmateriaal op zink- en kraagstukken. Voor deze proeven werden door verschillende producenten geotextielen ter beschikking gesteld.

De test

In de onderstaande video geeft Maarten van der Steen, manager van Geopex, een uitleg over de uitgevoerde tests, met specifieke nadruk op de mogelijke schade die ballast kan veroorzaken aan het geotextiel. Het hoofddoel van deze tests is te voorkomen dat de erosiebeschermende eigenschappen van de zink- en kraagstukken al bij de installatie verloren gaan door schade door het aanbrengen van de stenen. Dit is een reëel gevaar.

Onlangs nog werd de CROW richtlijn over deze installatie nog ‘strenger’, omdat er nog te veel beschadigde geotextielen worden gevonden. Met dit onderzoek levert Geopex een significante bijdrage aan het duurzaam beheer van waterwegen en de bescherming van bodems en oevers.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=RyMH_huUIyw

Inschrijving mkb challenge 2024

Ook dit jaar verwelkomen we bij Deltares innovatieve mkb bedrijven in onze experimentele testfaciliteiten. Samen met onze experts tillen we de nieuwste technieken en innovaties naar een hoger niveau. Zo komen we samen dichterbij oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Vanaf 1 maart 2024 gaat de inschrijving van onze mkb challenge weer open, daarmee maak je als mkb of startup kans op gratis toegang tot de onderzoeksfaciliteiten van Deltares.

Meer over de mkb challenge

Deze pagina delen.