DigiLab Toegepaste Kennis vereenvoudigt uitwisseling van geavanceerde data, modellen, rekencapaciteit en algoritmen, en helpt zo kennisinstellingen bij het ontwikkelen van integrale oplossingen voor complexe, maatschappelijke vraagstukken.

Onze samenleving wordt steeds meer geconfronteerd met ingrijpende maatschappelijke en economische uitdagingen, zoals de stikstofproblematiek, druk op land- en waterruimte, veiligheids- en gezondheidskwesties, en de kwetsbaarheid van vitale infrastructuur. DigiLab Toegepaste Kennis biedt de technische infrastructuur die nodig is om deze uitdagingen aan te pakken door samenwerking tussen verschillende kennisdomeinen te bevorderen en data en modellen uit diverse disciplines te integreren.

Samenwerken met toonaangevende kennisinstellingen om met innovatieve data- en modelinfrastructuren disciplines te verbinden en integrale oplossingen te ontwikkelen voor complexe, maatschappelijke vraagstukken, is een uitdaging die ik met volle overtuiging aanga.

Bas van Vossen, Deltares

Toekomstbestendige bouwstenen van DigiLab Toegepaste Kennis

De oprichting van de digitale faciliteit vereist duidelijke afspraken over de architectuur, beveiliging, toegangsregels en de omgang met data. Dankzij het decentrale karakter van DigiLab Toegepaste Kennis behouden de deelnemende instituten zelf de regie over welke data en modellen zij beschikbaar stellen, voor wie, en onder welke voorwaarden.

Een ander belangrijk fundament van deze digitale faciliteit is dat data vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar (FAIR) - volgens Europese standaarden - worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat DigiLab Toegepaste Kennis in de toekomst kan aansluiten bij grotere netwerken, zoals de European Open Science Cloud (EOSC).

Datadelen is de sleutel bij kennisvermeerdering

Niet alleen de deelnemende kennisinstellingen profiteren van DigiLab Toegepaste Kennis. Het idee is dat ook andere organisaties, zoals overheden, andere kennisinstellingen en marktpartijen gebruik kunnen gaan maken van de voor DigiLab Toegepaste Kennis ontwikkelde architectuurstandaarden en -afspraken, en zo ook hun data kunnen ontsluiten voor toegepast onderzoek.

Een aantal externe partijen wordt daarom al bij de ontwikkelingsfase betrokken. Zo wordt DigiLab Toegepaste Kennis een faciliteit, waarin instituten, overheden en marktpartijen de potentie van data ten volle kunnen benutten bij het samenwerken aan oplossingen voor interdisciplinaire vraagstukken.

De huidige en toekomstige maatschappelijke opgaven vragen steeds vaker om domeinoverstijgende en interinstitutionele analyses en oplossingen voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties. Met DigiLab Toegepaste Kennis zetten we hierin een belangrijke stap.

Inez Joung, stafhoofd Onderzoek en Datadiensten bij het RIVM

Stapsgewijze ontwikkeling

Streven is DigiLab Toegepaste Kennis eind 2030 gereed te hebben. De komende jaren wordt de digitale faciliteit stapsgewijs ontwikkeld, met als doel om algemene oplossingen te vinden voor de uitdagingen die vaak ontstaan bij het delen van data. Na deze periode is het de bedoeling dat DigiLab Toegepaste Kennis operationeel is en als gezamenlijke digitale faciliteit een belangrijke rol speelt in het aanpakken van maatschappelijke en economische vraagstukken.

Deze pagina delen.