Jaarlijks worden meer dan 108 miljoen mensen getroffen door rampen die worden veroorzaakt door extreme weersomstandigheden. Eerste pogingen om rampgebieden te bereiken, mislukken vaak zonder deze informatie, waardoor het verlenen van essentiële hulp aan mensen in nood vertraging oploopt.

Deltares experts Frederique de Groen en Margreet van Marle namen in 2022 deel aan het Innovation Accelerator Bootcamp van het WFP en pitchten daar hun prototype concept, gebaseerd op het door Deltares ontwikkelde Resilience Assessment and Adaptation for Critical InfrastructurE (RA2CE) -netwerkmodel . Uit 650 inzendingen werd hun pitch geselecteerd voor verdere ontwikkeling.

De RA2CE tool heeft de potentie om een wereldwijd inzetbaar instrument te worden met een significante impact, vooral gezien de toenemende frequentie van klimaat gerelateerde rampen. Het kan ook helpen bij langetermijnplanning en -voorbereiding door rampgevoelige gebieden te identificeren en te ondersteunen bij de ontwikkeling van veerkrachtige infrastructuur.

Deze samenwerking tussen Deltares en het WFP in Nepal benadrukt het belang van co-creatie en het betrekken van belanghebbenden en eindgebruikers bij het ontwikkelingsproces. Door kennis en technologie in te zetten, kan Deltares een wezenlijke bijdrage leveren aan humanitaire noodhulp.

Foto: practicalaction.org

Deze pagina delen.