Opschaling

Deze testkwekerij kan inzicht geven in de vraag of zeewierkweek koolstof uit de atmosfeer kan halen en zo bijdragen aan de klimaatbestendigheid, en wat de veilige grenzen zijn voor opschaling in de Noordzee. Op langere termijn kunnen zeewierkwekerijen mogelijk de biodiversiteit bevorderen en de druk op de landbouwgrond helpen verminderen.

Het oogstproces op North Sea Farm 1, dat vijf hectare van het windpark Hollandse Kust Zuid beslaat, omvat het gebruik van een vaartuig dat zorgvuldig tussen de windturbines navigeert en zeewier verzamelt uit netten die op de zeebodem zijn verankerd. De North Sea Farmers en het Plymouth Marine Laboratory monitoren de kwekerij met behulp van satellietgegevens en locatiebezoeken. De verzamelde data worden gebruikt om modellen te ontwikkelen die de impact van zeewierteelt op de koolstofcyclus en de schaalbaarheid ervan in kaart brengen.

De rol van Deltares

Deltares richt zich op het modelleren van de verspreiding van zeewierfragmenten die tijdens stormen of de oogst losraken, en op de interactie tussen de kwekerij en het Noordzeemilieu.

Marien ecoloog Luca van Duren licht toe: “We willen weten of het mogelijk is om op deze schaal een waardevol product te telen, zonder de draagkracht van het ecosysteem te overschrijden.”

Na de oogst analyseren de onderzoekspartners de groei van het zeewier, de koolstofopname en de effecten op de lokale fauna. Deze inzichten helpen bij het ontwikkelen van duurzame modellen voor toekomstige grootschalige zeewierproductie.

Foto's door North Sea Farmers

Toepassingen van zeewier

Het geoogste zeewier kan worden verwerkt tot uiteenlopende producten, zoals textiel, voedingsmiddelen en wellnessproducten. Dit onderstreept het commerciële potentieel van zeewier voor de Europese markt.

De boerderij is opgezet door North Sea Farmers – European Seaweed Association, een non-profitorganisatie, met steun van Amazon’s Right Now Climate Fund.

Deze pagina delen.