Verschillende instituten wereldwijd slaan de handen ineen

De Water, Peace and Security Partnership (WPS) wordt gesteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het samenwerkingsverband wordt geleid door IHE-Delft, en bestaat uit Deltares, World Resources Institute (WRI), The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), Wetlands International, International Alert, Pacific Institute, New America en Oregon State University. De WPS ontwikkelt instrumenten en methoden om preventieve acties te ondersteunen die het risico op door water veroorzaakte menselijke onveiligheid verkleinen.

De impact van open data en kennis

In deze samenwerking ontwikkelt Deltares uiterst geavanceerde instrumenten en modellen voor het bewaken en voorspellen van de watertekorten. Met behulp van satellietbeelden en de Google Earth Engine heeft Deltares-collega Gennadii Donchyts een instrument (Chrome) ontworpen om vrijwel realtime de afmetingen van oppervlaktewaterreservoirs te monitoren.

De veranderingen in de oppervlakteafmetingen van 5000 reservoirs in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen nu met dit systeem worden bijgehouden. Om te kunnen voorspellen of er een watertekort zal optreden in de komende drie maanden, ontwikkelen Deltares-collega’s die zich bezighouden met het CRUCIAL Copernicus project een algemeen voorspellingssysteem voor watervoorraden, dat zowel het natuurlijke watersysteem als het menselijke watergebruik en -beheer omvat.

Deze resultaten worden verwerkt en ingevoerd in een algemeen informatiesysteem dat de door water veroorzaakte risico’s in kaart brengt. Dit Resources Watch-platform wordt door WRI gehost. In dit systeem wordt waterinformatie gekoppeld aan sociale, economische en institutionele informatie.

Wereldwijd én op regionaal niveau

Het wereldwijde instrument geeft aan waar en wanneer mogelijk een door water veroorzaakt menselijk onveiligheidsrisico zal optreden. Echter, om te bepalen welke acties kunnen worden ondernomen in de regio dient te worden ingezoomd op specifieke hotspots. Hiervoor is meer gedetailleerde informatie en snelle evaluatie van het gecombineerde water- en sociale systeem vereist. Als onderdeel van het WPS, test Deltares daarvoor nu verschillende methodes, gericht op drie doelen:

  1. Controleren of het risico dat is aangewezen door het wereldwijde systeem inderdaad werkelijk bestaat. Hiervoor is een snelle aanpak nodig, gebaseerd op vrij beschikbare algemene datasets.
  2. Evalueren hoe effectief een mogelijke actie is. Hiervoor is een locatiespecifiek model nodig met expliciete koppelingen tussen het klimaat, het watervoorraden systeem en de reacties van verschillende maatschappelijke groepen in een bepaalde regio.
  3. Mogelijkheden scheppen voor de dialoog met verschillende partijen. Hiervoor ontwikkelen we een transparant en interactief hulpmiddel.

We zijn op dit moment bezig deze aanpak uit te breiden en toe te passen op de Nigerdelta in Mali, met als resultaat de methode te ontwikkelen die ook eenvoudig kan worden toegepast in andere gebieden.

De noodzaak om nu te handelen

Het is van groot belang dat beslissingen over hoe te handelen worden gebaseerd op gevalideerde gegevens en de beste informatie die te krijgen is. Dit is wat onze instrumenten en methoden bieden. Deze instrumenten en methoden hebben echter alleen waarde als ze in de praktijk kunnen worden gebruikt bij de besluitvorming over waar, wanneer en hoe te handelen.

We willen dus graag de organisaties die betrokken zijn bij de preventie uitnodigen om mee te werken bij het gezamenlijk ontwikkelen van deze hulpmiddelen en methoden, zodat ze optimaal aansluiten bij de informatiebehoeften in de regio’s waar ze het verschil kunnen maken.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://vimeo.com/299851909

Deze pagina delen.