D-Geo Pipeline

D-Geo Pipeline is een tool voor het ontwerpen van een pijpleidinginstallatie in een sleufloze installatie, gebruikmakend van de micro tunnelling techniek of de horizontaal gestuurde boringen (HDD) techniek. Met D-Geo Pipeline worden de risico’s beperkt tijdens en na de installatie.
- Geometrie en 3D pijpleidinginvoer
De grafische gebruikersinterface laat een gemakkelijke en snelle input van de grondlagen toe.
De bovenste grondlagen kunnen worden aangewezen als belasting voor zettingsberekeningen. De drie-dimensionale pijpleiding kan door middel van een snelle invoer in tabelvorm.
- Boogwerking
D-Geo Pipeline past een gereduceerd neutrale grondbelasting toe om het effect van overspannen op te nemen. De hoeveelheid afname is afhankelijk van de diepte van de pijpleiding, diameter en de grondeigenschappen. - Pijpleiding spanninganalyses voor HDD
D-Geo Pipeline berekent de spanningen in de pijpleiding tijdens de installatiestadia in zowel de axiale en tangentiële richting. In een uitgebreid rapport wordt een spanningsverificatie gegeven voor elk pijpleidingmateriaal dat gebruikt wordt. De berekende spanningen zijn vergeleken met de toegestane spanningen volgens de Nederlandse pijpleidingcode (NEN 3650). - Geavanceerde zettingsberekening
Verticale verplaatsing van grond onder de pijpleiding dat plaatsvindt na de installatie is een belangrijke factor in het bepalen van de spanningen in de pijleiding. Pijpleidingverzakking kan handmatig worden ingevoerd in het geval dat de verticale verzakkingen beschikbaar zijn. Voor meer nauwkeurige resultaten kan D-Geo Pipeline hetD-Settlement computerprogramma gebruiken zonder additionele input voor nauwkeurige verzakkinganalyses. - Geavanceerde grondmechanische parameters
D-Geo Pipeline genereert een geavanceerde set van grondmechanische parameters en een compleet veren-model voor andere programma’s om een verdere analyse rondom de pijpleiding te kunnen uit te voeren.
D-Geo Pipeline wordt geleverd met diverse modules
D-Geo Pipeline kan gegevens uitwisselen met andere Deltares systems tools voor zettingsberekeningen en stabiliteitsberekeningen:
- D-Settlement voor zettingsberekeningen en het inlezen van een vervormde geometrie
- D-Geo Stability voor stabiliteitsberekeningen
- Scia Pipeline voor geavanceerde constructieve pijpleidingberekeningen.
Hoe kan ik D-Geo Pipeline aanschaffen?
Service Packages
De actuele versie is beschikbaar indien u een Service package heeft aangeschaft. U kunt deze aanschaffen via ons Sales Service team (software@deltares.nl). De software is te downloaden via onze download portal. U kunt de software zonder licentie gebruiken in Demo modus. Door een Service package aan te schaffen ontvangt u een licentiebestand waarmee u alle functionaliteiten behorende bij dat Service package kunt ontsluiten.
Online Software
U kunt onze Geotechnische software producten ook gebruiken via het internet (Software as a Service – SaaS), op basis van een abonnement. Voor meer informatie hierover, zie Online Geotechnical Software
Modules
D-Geo Pipeline – Horizontal Directional Drilling
D-Geo Pipeline laat een snel ontwerp van een pijpleidingconfiguratie toe, geïnstalleerd door de horizontaal gestuurde boringen techniek. In HDD zijn er drie verschillende stadia: pilot boringen, ruimen van het aanvankelijke pilotboorgat en de pijpleiding terugtrekken. Het aanvankelijke boorgat noemt men een...
D-Geo Pipeline – Micro Tunnelling
Bij Micro tunnelling wordt door middel van een tunnelboormachine de grond verwijderd. Micro tunnelling start in het algemeen horizontaal op een bepaald niveau onder het maaiveld. Een startschacht en een ontvangstschacht zijn gemaakt voor de tunnelboormachine. In de startschacht worden...
D-Geo Pipeline – Trench
Sleuven zijn de meest gebruikelijk manier van pijpleidinginstallatie. Het grootste installatierisico, geassocieerd met sleuven maken, is de instabiliteit van de hellingen van de sleuf. Dit risico kan echter niet worden beschouwd in de D-Geo Pipeline Trench module. Gebruik van andere...
D-Geo Pipeline – Direct Pipe
De Direct Pipe module van D-Geo Pipeline wordt gebruikt voor het ontwerp en de controle ervan voor de installatie van een leiding met de Direct Pipe methode. [caption id="attachment_65534" align="alignnone" width="736"] Pipe thruster en MTBM bij een installatie met Direct Pipe...
Demo / images
Service packages
D-Geo Pipeline is te verkrijgen in de diverse packages met onderstaande modules:
Full
- Horizontal Directional Drilling
- Micro Tunneling
- Trench
- Direct Pipe
Educational package
De studenten versie is gelijk aan het “Full package”, maar verkrijgbaar tegen een sterk gereduceerd tarief. Neem voor meer informatie contact op met ons Sales Service Team.
License packages
Support
Voor vragen over het aanschaffen van de software kunt u contact opnemen met ons Sales Service Team. Heeft u software-technische vragen, dan helpt ons Support Team u graag.
Sales Service Team | Support Team |
T:+ 31 (0)88 335 8188 | T:+ 31 (0)88 335 8100 |
software@deltares.nl | software.support@deltares.nl |
Known issues
-
Opgelost in 22.2Access violation wanneer een verticaal nabij het in- of uittrede punt staat
Wanneer een verticaal zeer dicht in de buurt van het in- of uittrede punt geplaatst wordt, kan de bovenkant van de pijpleiding boven het maaiveld komen te liggen. Dit is niet toegestaan en tijdens de berekening zal een melding over een ‘access violation’ getoond worden.
De verticalen waarbij de pijpleiding volledig onder het maaiveld liggen, zullen alsnog berekend en correct getoond worden in het rapport.
Workaround: Door de betreffende verticaal in het Calculation Verticals scherm (onder GeoObjects) te verwijderen zal de ‘access violation’ niet plaatsvinden.
-
Opgelost in 18.2.2Voor Micro tunnelling en HDD-modellen kan het bepalen van de beddingsconstanten en de horizontale draagvermogen tot onrealistische hoge waarden leiden.
o Issue 1 (Micro tunnelling en HDD-modellen) Voor het bepalen van beddingsconstanten en het horizontale draagvermogen, wordt een onderscheid gemaakt tussen ondiepe en diepe situatie. De grens hangt af van de waarde van de passieve spanning: als de maximale passieve spanning wordt bereikt, wordt de pijp als diep beschouwd. Echter lijkt het erop dat dit criterium niet altijd relevant is en dat een diepe pijp kan worden beschouwd als ondiepe pijp, wat leidt tot onrealistische hoge waarden voor de beddingsconstanten.
o Issue 2 (HDD) Ten gevolge van probleem 1 is de maximale waarde van de beddingsconstante, die wordt gebruikt tijdens de stressanalyse, te hoog en leidt daarom tot onrealistische waarden van de trekkrachten.
Als workaround voor deze issues kunt u de vorige release gebruiken, 16.1, of wachten op versie 18.2.2.
-
Opgelost in 18.2.2Sommige veiligheidsfactoren niet toegepast voor de berekening van de trekkrachten
Voor de berekening van de trekkrachten zijn de veiligheidsfactoren op de straal van het boorgat en op de beddingsconstante niet toegepast, wat leidt tot ongunstige waarden.
Als workaround voor deze issues kunt u de vorige release gebruiken, 16.1, of wachten op versie 18.2.2.
-
Opgelost in 18.2.1De samengestelde factor op het buigend moment (f_k) is niet goed berekend
Voor de berekening van de axiale spanning Sigma_b (Spanningsanalyse) wordt een verkeerde formule gebruikt voor de samengestelde factor op het moment f_k:De juiste formula isf_k = f_M * f_install * f_Rmaar het programma gebruiktf_k = f_M * f_install / f_Rwaarin:
f_M is de onzekerheidsfactor op buigend moment
f_install is de belastingfactor aanlegbelasting
f_R is de onzekerheidsfactor op kromte straal
Veelgestelde vragen
-
Waar kan ik de Release Notes vinden?
De Release Notes kunt u hier vinden.
-
Wat doet het programma met de 'boundary drained/undrained'?
De boundary geeft de scheiding aan tussen gedraineerd reagerende grond (onder de boundary) en ongedraineerd reagerende grond (boven de boundary) bij belasting door druk van de boorvloeistof. Dit is van belang bij de berekening van de muddrukken.
-
Wat doet het programma met de 'boundary compressible/uncompressible'?
De boundary geeft de scheiding aan tussen samendrukbaar (boven de boundary) en onsamendrukbaar (onder de boundary) materiaal. Dit is van belang voor de berekening van de gereduceerde grondbelasting en dus voor de sterkte berekening.
-
Waar dien ik de 'boundary undrained/drained' te leggen indien ik te maken heb met een grondprofiel waarbij er een tussenzandlaag aanwezig is in het pakket samendrukbare lagen? (Boundary op het pleistocene zand of op de tussenzandlaag?)
Bij een tussenzandlaag (leiding ligt beneden deze laag) is het handig om een fictieve Su te bepalen voor deze tussenzandlaag en de boundary op het pleistocene zand te leggen.
-
Hoe ontwikkelen de muddrukken zich tijdens de 3 verschillende fasen van de boring ?
In een boorgat is een bepaalde minimale muddruk nodig. Deze minimaal benodigde druk aan het boorfront wordt bepaald door twee factoren:
- Het hoogteverschil tussen het boorfront en het uittredepunt van de retourstroom van boorvloeistof aan het maaiveld
- De minimale druk die nodig is om de boorvloeistof (inclusief los geboorde grond) in het boorgat over een bepaalde afstand in beweging te brengen.
Tijdens de pilotboring kan de boorvloeistof alleen via het zojuist geboorde boorgat terugstromen naar het maaiveld. De pilotboring is dan ook de maatgevende fase in het boorproces. Tijdens het voorruimen en de ruim- en intrekoperatie heeft de boorvloeistof de mogelijkheid richting beide zijden (intrede- en uittredepunt, dit zijn respectievelijk de RIG- en de pijpzijde) te stromen. De boorvloeistof kiest de weg van de minste weerstand. Tijdens het voorruimen en de ruim- en intrekoperatie keert de stroomrichting van de retourstroom. In de praktijk komt dit neer op een retourstroom in het begin van de fase in de richting het uittredepunt. Aan het eind van de voorruim- of intrekfase is de richting van de retourstroom omgekeerd richting het intredepunt. De locatie van dit omslagpunt is afhankelijk van de geometrie, boorgat- en leidingdiameters van de betreffende en voorgaande fase en eigenschappen van de boorvloeistof.
-
Hoe moet in de mudplots de richtingen 'links naar rechts' en 'rechts naar links' worden geïnterpreteerd?
De mudplots geven voor beide mogelijke werkrichtingen in de desbetreffende fase van de boring het verloop van de minimaal benodigde muddrukken aan.
-
Is de leiding gevuld op de rollenbaan tijdens intrekken?
De berekening gaat uit van een gevulde pijpleiding (ook op de rollenbaan).
Wanneer de leiding op de rollenbaan niet gevuld is zullen de trekkrachten in het eerste deel van de boring lager uitvallen dan de berekende. De berekende trekkracht aan het einde van de intrekoperatie blijft gelijk omdat hier de leiding zich niet meer op de rollenbaan bevindt.N.B. De trekkracht aan het begin van de intrekoperatie van een gevulde leiding (maar niet gevuld op de rollenbaan) is gelijk aan de trekkracht aan het begin van de intrekoperatie van een niet gevulde leiding.
-
Problemen bij inlezen in Autocad van DXF geëxporteerde bestanden?
De optie om plaatjes in DXF-formaat te exporteren is door ons ontwikkeld en uitgetest op AutoCad 14. Blijkbaar is in meer recente AutoCad releases iets gewijzigd bij het importeren van DXF-bestanden (versies 2005 en 2006 zijn de versies waar we dit geconstateerd hebben), waardoor onze DXF-bestanden in die versies niet goed ingelezen kunnen worden. De meeste viewers op dit gebied geven daarmee geen problemen, zoals “Bentley view”.
Technische specificaties
- Besturingssystemen:
- Windows 10
- Windows 11 21H2
- Hardware specificaties:
- 1 GHz Intel Pentium-processor of gelijkwaardig
- 512 MB RAM-geheugen
- 400 MB vrije ruimte op de harde schijf
- SVGA videokaart, 1024 x 768 pixels, hoge kleuren (16 bits)
Release Notes
Version 22.2 (2022-08-22) |
Download overview Release Notes 22.2
Version 20.1.2.3 (2020-11-19) |
Download overview Release Notes 20.1.2.3
Version 20.1.1.3 (2020-07-09) |
Download overview Release Notes 20.1.1.3
Version 19.3.1 (2019-12-05) |
Download overview Release Notes 19.3.1
Version 18.3.1.2 (2018-11-19) |
Download overview Release Notes 18.3.1.2
Version 18.2.2.2 (2018-06-11) |
Download overview Release Notes 18.2.2.2