D-Geo Stability

Het D-Geo Stability programma is ontwikkeld voor het ontwerp en de controle op stabiliteit van ophogingen op slappe ondergrond. Naast opties die normaal in dergelijke software worden aangetroffen beschikt D-Geo Stability over een aantal specifieke opties voor het ontwerpen van rivierdijken en andere ophogingen:
Bishop glijcirkel met schuifspanningen
-
Integratie met andere Deltares tools
Zo kan bijvoorbeeld de vervormde geometrie uit het zettingsprogramma D-Settlement worden ingelezen. Hierdoor kan de stabiliteit na zetting van verschillende bouwfasen getoetst worden. Ook zijn de initiële geometrie gegevens uitwisselbaar met D-Settlement en D-Geo Pipeline.
Vervormde geometrie uit D-Settlement die geïimporteerd kan worden
-
De Reliability Analyses module
De in Nederland gebruikte normen staan de invoer van partiële veiligheden toe. Door de invoer van een stochastische spreiding van grondparameters wordt een semi-probabilistische en probabilistische analyse mogelijk. Doordat het programma beschikt over ‘default’ parameters, welke grotendeels uit de norm zijn overgenomen, kan de gebruiker zonder aanvullende invoer eenvoudig schakelen tussen een standaard veiligheidsberekening en een faalkansberekening.
Invloedsfactoren uit een betrouwbaarheidsanalyse
-
Probabilistic Random Field methode
Experts zullen verder de behoefte hebben ook ruimtelijke variatie op parameters in rekening te brengen. Dit is mogelijk met de Probabilistic Random Field module.
-
Opdrijfberekeningen
Opdrijfmechanismen bij rivierdijken kunnen met de Uplift module onderzocht worden. Door een hoge waterstand kan de waterdruk in doorlatende lagen zorgen voor instabiliteit. Dit mechanisme is door numerieke problemen vaak moeilijk te berekenen met de Eindige Elementen methode.
Updrijfmechanisme bij een rivierdijk
-
Integratie met Watex
Door hevige regenval kunnen rivierdijken onderworpen worden aan de passage van een hoogwatergolf. De tijdsafhankelijke waterdrukken waaraan een rivierdijk wordt blootgesteld kunnen met het programma Watex eenvoudig worden berekend. De resultaten uit Watex kunnen in D-Geo Stability worden ingelezen.
Hoe kan ik D-Geo Stability krijgen?
Service Package
Deze versie is beschikbaar indien u een Service package heeft aangeschaft. U kunt deze aanschaffen via ons Software sales Service team (software@deltares.nl). De software is te downloaden via onze download portal. U kunt de software zonder licentie gebruiken in Demo modus. Door een Service package aan te schaffen ontvangt u een licentiebestand waarmee u alle functionaliteiten behorende bij dat Service package kunt ontsluiten.
Online Software
U kunt onze Geotechnische software producten ook gebruiken via het internet (Software as a Service – SaaS), op basis van een abonnement. Voor meer informatie hierover, zie Online Geotechnical Software.
Modules
Demo / images
Importeer .sti file
Vervang materiaal
Voeg state punt en state lijn toe
Inspecteer de spanningen
Voeg een belasting to
Bouwfases, berm en materiaal toekennen
Importeer waterspanningen
Ontgraving
Inspecteer spanningen
Inspecteer resultaat
Inspecteer lamel
Service packages
D-Geo Stability is te verkrijgen in de diverse packages met onderstaande modules:
Full package
- Bishop and Fellenius
- Uplift
- Spencer
- Reliability Analyses
- Probabilistic Random Field
De Full package is inclusief licentie(s) voor D-Stability.
Educational package
De studenten versie is gelijk aan het “Full package”, maar verkrijgbaar tegen een sterk gereduceerd tarief.
Hoe kan ik een service pakket bestellen?
Om één van onze Service packages te bestellen, gaarne dit Deltares Software Aanvraagformulier invullen en de informatie naar software@deltares.nl sturen. Voor meer informatie, klik hier.
License packages
Support
Voor vragen over het aanschaffen van de software kunt u contact opnemen met ons Sales Service team. Heeft u software-technische vragen, dan helpt ons Support team u graag.
Sales Service team | Support team |
T:+ 31 (0)88 335 8188 | T:+ 31 (0)88 335 8100 |
software@deltares.nl | support@deltaressystems.nl |
Known issues
-
18.1 en ouderMogelijk verkeerde veiligheidsfactor voor het Uplift-Van-model in geval van verticale laagscheiding (Issue MST-1179)
Als een verticale laagscheiding samenvalt met één van de verticale grenzen van het horizontaal gedrukte deel van het Uplift-Van-model, kunnen de berekende waterspanningen die op het gedrukte gebied inwerken niet goed zijn (gelijk aan 0), omdat D-Geo-Stability de bovenkant en de onderkant van de laag niet kan vinden.
-
Opgelost in 18.1Als het model "Su-berekend met grensspanning " wordt gebruikt, kunnen sommige lamellen een verkeerde POP-waarde van -1 gebruiken.
Wanneer het “Su-berekend met grensspanning” model wordt gebruikt, berekent het programma een POP-waarde voor elke grensspanningsmeting en vervolgens interpoleert ze deze om een POP-waarde voor alle materialen te krijgen. Als een laag geen grensspanningsmeting bevat en de lagen boven en onder deze laag ook geen POP-waarde hebben, moet de POP-waarde van de (horizontaal) dichtstbijzijnde grensspanningsmeting worden gebruikt. Dit gebeurt echter niet altijd en de POP-waarde van de beschouwde laag blijft op de default waarde (-1), wat een OCR van 1 betekent en een grensspanning stress gelijk aan de effectieve spanning.
Workaround: zorg ervoor dat alle materialen minstens één grensspanningsmeting hebben bij gebruik van het model “Su-berekend met grensspanning”.
-
Opgelost in 18.1Voor Uplift-Van methode, als het horizontale deel van het glijvlak op een laagscheiding valt, vindt de controle van de zwakste schakel (2cm boven en onder het glijvlak) niet altijd correct plaats omdat de dilatantiehoek hierbij niet correct wordt meegenomen. In deze controle wordt altijd associatief gerekend (psi = phi).
Als het horizontale deel van de Uplift-Van glijvlak samenvalt met een laagscheiding, voert het programma twee aanvullende berekeningen van de schuifspanning uit: een 2 cm boven de bodem van de lamel en een 2 cm onder de bodem van de lamel. De eigenschappen (c, phi, psi, Su, gamma) van het materiaal die tot de minimale schuifsterkte leidt, worden gebruikt voor de lamel. Deze keuze is echter niet altijd correct omdat het programma de juiste formule voor de schuifsterkte Tau niet gebruikt:
– De dilatantie is niet gebruikt in geval van C-Phi model
Het programma gebruikt
Tau = Cohesie + Effectieve stress * Phi
in plaats van
Tau = Cohesie + Effectieve stress * Tan (Phi)
Veelgestelde vragen
-
Er volgt een foutmelding bij het opstarten van D-Geo Stability: "Entry point of method islocked not found". Waar ligt dat aan?
Waarschijnlijk werkt u met een verouderde versie van de gef dll. U kunt het best de laatste versie van de common files installeren. U kunt deze op de download portal vinden.
-
Ik lees een oude file in en ik zie een vreemd grid naast mijn gewone rekengrid in de Input View. Wat is dit?
Waarschijnlijk staat ‘Use MSeep Net’ aan. Dit kunt u uitzetten onder het Water-menu.
N.B. Wanneer ‘Use MSeep Net’ aan staat zullen de pn-lijnen niet gebruikt worden in de berekening. -
Problemen bij inlezen in Autocad van DXF geexporteerde bestanden, hoe kan ik die verhelpen?
De optie om plaatjes in DXF-formaat te exporteren is door ons ontwikkeld en uitgetest op AutoCad 14. Blijkbaar is in meer recente AutoCad releases iets gewijzigd bij het importeren van DXF-bestanden (versies 2005 en 2006 zijn de versies waar we dit geconstateerd hebben), waardoor onze DXF-bestanden in die versies niet goed ingelezen kunnen worden. De meeste viewers op dit gebied geven daarmee geen problemen, zoals “Bentley view”.
-
Waar kan ik de Release Notes vinden?
De Release Notes kunt u hier vinden.
Technische specificaties
- Besturingssystemen:
- Windows 10 (version 20H2)
- Hardware specificaties:
- 1 GHz Intel Pentium-processor of gelijkwaardig
- 512 MB RAM-geheugen
- 400 MB vrije ruimte op de harde schijf
- SVGA videokaart, 1024 768 pixels, hoge kleuren (16 bits)
Release Notes
De release notes van D-Geo Stability zijn hier te vinden (Engelstalig)