Podcast over aardobservatie en de gevaren van rivierijs

Gepubliceerd: 16 september 2021

In de noordelijke gebieden op aarde kunnen in het voorjaar door het smelten van bevroren rivieren grote ijsdammen ontstaan. Deze ijsdammen blokkeren de afvoer van water waardoor de rivier kan overstromen. Voor waterbeheerders is het belangrijk om te weten wanneer deze ijsdammen optreden en te kunnen voorspellen of er een kans op overstroming is. Daarom doet Deltares hier momenteel onderzoek naar, waarbij we gebruik maken van de nieuwste technologieën.

Deltares heeft in samenwerking met de Canadese overheid innovatieve methoden ontwikkeld om aan de hand van satellietbeelden risicovolle trajecten langs smeltende rivieren in kaart te brengen. We maken hierbij onderscheid in intact rivierijs en smeltend rivierijs dat gaat kruien.

De classificatie is geautomatiseerd en nu werken we aan een methode om deze informatie rechtstreeks in te lezen in modellen waarmee overstromingen voorspeld kunnen worden. Dit onderzoek past binnen onze ambitie om satellietbeelden met behulp van data science te analyseren, zodat wereldwijd meer gegevens beschikbaar komen voor waterbeheer, infrastructuur en bodembeheer.

In onderstaande podcast leggen collega’s Dave Casson, Martijn Kwant en Chris Bremmer hoe zij dit onderzoek hebben uitgevoerd en wat dit onderzoek zo bijzonder maakt.