De GeoCentrifuge is een unieke geotechnische testfaciliteit en kan maar liefst 150g opwekken. Gecombineerd met de afmetingen van het platform van de centrifuge behoort deze daarmee tot de top drie van Europa.

Schaalmodellen "opblazen"

De GeoCentrifuge biedt onder andere de mogelijkheid om schaalmodellen “op te blazen” tot werkelijke proporties in termen van spanningen en maat. Hiermee zal een verschaald dijkje van bijvoorbeeld 10cm hoog zich bij 100g gaan gedragen zoals een werkelijke dijk van 10 meter hoog.

Door deze verschaling in combinatie met het vergroten van de zwaartekracht kunnen ook geotechnische processen zoals bijvoorbeeld de consolidatie van klei en veen significant worden versneld. Hierdoor ontstaat er een breed scala aan nieuwe mogelijkheden die zonder een GeoCentrifuge niet mogelijk zouden zijn geweest.

Zwaartekracht opwekken van 150g

De Deltares Geocentrifuge kan een zwaartekracht opwekken van 150g en heeft een capaciteit van 260g-ton. Deze grote capaciteit in combinatie met een grote platform radius van 5m en het platform van 1,2m x 1,2m x 1,8m ( l x b x h) biedt de mogelijkheid om relatief grote schaalmodellen op het gewenste g-niveau te beproeven.

Door het gebruik van de GeoCentrifuge in combinatie met de ruim aanwezige kennis en ervaring van wetenschappers en technici kunnen relatief snel en voordelig grote praktijksituaties correct verschaald worden nagebootst. Hierdoor worden bijvoorbeeld ontwerpen en kennis hiaten snel en efficiënt getoetst en opgespoord.

Recente experimenten

Voorbeelden van recente experimenten;

Specificaties GeoCentrifuge

  • Maximaal g-niveau 150
  • Platform radius 5m
  • Maximale model afmetingen 1,2m x 1,2m x 1,8m (l x b x h)
  • Capaciteit 260g-ton
  • Real time in-flight 56-kanaals data-acquisitie
  • Real time in-flight video-acquisitie high-speed en/of high resolution inclusief belichting
  • Real time in-flight aansturen en beïnvloeden van acties, processen en/of instrumenten
  • 24 en 48V, perslucht, water, vacuüm en hydraulische druk aanwezig op platform

Video: de installatie van de GeoCentrifuge

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=Vh6jfIY07iU

Deze pagina delen.