Impact van klimaatveranderingen

In grote delen van de wereld heeft klimaatverandering een negatief effect op de gevolgen van uitval van infrastructuur. Wegen en de objecten in en rondom de weg, zoals bruggen en tunnels, zijn kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen, extreme neerslag. Ook gevaren zoals aardbevingen en aardverschuivingen vormen een bedreiging.

Door toenemend gebruik en veroudering, vereist de Nederlandse kritieke infrastructuur voortdurende aandacht om haar weerbaarheid te behouden. Daarnaast heeft klimaatverandering een grote impact op de bereikbaarheid en veiligheid van ons wegennetwerk en op civiele kunstwerken (zoals bruggen, viaducten en tunnels). Nederland moet de komende decennia flink investeren in infrastructuur en strategische keuzes maken om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Zo kan worden bijgedragen aan een veiligere, duurzamere, mobielere en economisch sterkere samenleving.

Deltares biedt kennis en oplossingen

Deltares biedt onderzoek en toepassingen voor deze vraagstukken. We nemen daarbij belangrijke inzichten mee uit de vele wetenschappelijk studies en onderzoeken van Deltares op het gebied van infrastructuur.

  • Kwetsbaarheidsanalyse van het wegennet: Deltares biedt een modelinstrumentarium om op landelijk niveau de kwetsbaarheid van het wegennet te analyseren en zo snel te identificeren welke stukken weg kwetsbaar zijn in het huidige en toekomstige klimaat.
  • Modellering van wegennetten over de hele wereld: Deltares brengt de veerkracht van wegennetten in kaart en gebruikt deze kennis om beleidskeuzes te ondersteunen en bij te dragen aan een betere veerkracht na een ramp.
  • Monitoring van prestaties van wegen: Deltares maakt gebruik van sensoren en modellen om de staat van de weg in real-time te volgen en problemen zoals scheuren en verzakkingen snel op te lossen.

Vitale netwerken

Ons team van experts is gespecialiseerd in het analyseren en beoordelen van risico's en het modelleren van kritieke infrastructuur om geïnformeerde besluitvorming te ondersteunen. We begrijpen de uitdagingen waarmee overheden en infrastructuurbeheerders worden geconfronteerd bij het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van infrastructuur in het licht van natuurrampen en klimaatverandering.

Door middel van netwerkanalyses identificeren we kwetsbaarheden en schades aan infrastructuur, en bieden we inzicht in de gevoeligheid voor extreme gebeurtenissen zoals aardbevingen, overstromingen en zeespiegelstijging. Ons doel is om de veerkracht van infrastructuursystemen te verbeteren door adaptatie-opties te bieden en rekening te houden met verschillende maatschappelijke achtergronden.

Met ons RA2CE-model ondersteunen we infrastructuurbeheerders bij het beoordelen van de veerkracht van infrastructuur en het nemen van adaptatiebeslissingen. Dit model is toegepast in verschillende landen, waaronder Nederland, de Filipijnen en Albanië. We richten ons op het in kaart brengen van blootstelling en kwetsbaarheid, en het uitvoeren van kosten-batenanalyses, zelfs in scenario's van diepe onzekerheid. Onze trainingsprogramma's helpen infrastructuurmanagers om klimaatbestendigheid in hun organisaties te implementeren, inclusief oplossingen zoals 'nature-based solutions'.

Meer over vitale netwerken

Deze pagina delen.