Specifieke onderwerpen

Impact van klimaatveranderingen

In grote delen van de wereld heeft klimaatverandering een negatief effect op de gevolgen van uitval van infrastructuur. Wegen en de objecten in en rondom de weg, zoals bruggen en tunnels, zijn kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen, extreme neerslag. Ook gevaren zoals aardbevingen en aardverschuivingen vormen een bedreiging.

Door toenemend gebruik en veroudering, vereist de Nederlandse kritieke infrastructuur voortdurende aandacht om haar weerbaarheid te behouden. Daarnaast heeft klimaatverandering een grote impact op de bereikbaarheid en veiligheid van ons wegennetwerk en op civiele kunstwerken (zoals bruggen, viaducten en tunnels). Nederland moet de komende decennia flink investeren in infrastructuur en strategische keuzes maken om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Zo kan worden bijgedragen aan een veiligere, duurzamere, mobielere en economisch sterkere samenleving.

Deltares biedt kennis en oplossingen

Deltares biedt onderzoek en toepassingen voor deze vraagstukken. We nemen daarbij belangrijke inzichten mee uit de vele wetenschappelijk studies en onderzoeken van Deltares op het gebied van infrastructuur.

  • Kwetsbaarheidsanalyse van het wegennet: Deltares biedt een modelinstrumentarium om op landelijk niveau de kwetsbaarheid van het wegennet te analyseren en zo snel te identificeren welke stukken weg kwetsbaar zijn in het huidige en toekomstige klimaat.
  • Modellering van wegennetten over de hele wereld: Deltares brengt de veerkracht van wegennetten in kaart en gebruikt deze kennis om beleidskeuzes te ondersteunen en bij te dragen aan een betere veerkracht na een ramp.
  • Monitoring van prestaties van wegen: Deltares maakt gebruik van sensoren en modellen om de staat van de weg in real-time te volgen en problemen zoals scheuren en verzakkingen snel op te lossen.

Projecten

Deze pagina delen.