Nieuws

Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen van Deltares op het gebied van water en ondergrond.

  1. Adobe Stock 165052267 1

    Water-gerelateerde aanbevelingen voor verantwoord investeren

    Water speelt nauwelijks een rol bij verantwoord beleggen. Terwijl water een cruciale rol speelt bij economische groei, biodiversiteit en in klimaatadaptatie en toegang tot schoon water een fundamenteel mensenrecht is. Een nieuw rapport, opgesteld door onder andere Deltares, biedt bruikbare inzichten voor beleggers en bedrijven: From global to local: enhancing ESG data on Water.

    24 september 2024

  2. Kennissessie banken 1

    Kennissessie: klimaatverandering en de rol van banken

    Hoe kunnen banken acteren op de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast voor de economie en maatschappij? En welke informatie hebben ze van kennisinstellingen als Deltares nodig om de juiste keuzes te maken? Rond deze vragen ontstond vorige week bij Deltares in Delft een levendig gesprek tussen dertig bankiers en andere vertegenwoordigers van de financiële sector, en wetenschappers, waterschappen, overheden en maatschappelijke organisaties.

    18 september 2024

  3. Stedenspecial website header

    Nieuwe Deltalife editie: stedenspecial

    Steden zijn hotspots van economische en sociale activiteiten. De meeste investeringen vinden in deze gebieden plaats. Maar steden zijn ook ‘hotspots’ als het om klimaatadaptatie gaat bij stijgende temperaturen en steeds meer extreme weersomstandigheden. Te veel én te weinig water vormen een uitdaging om de veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van steden toekomstbestendig te houden.

    17 september 2024

  4. Hoog water 2023 2024 1 Wijk bij Duurstede Raymond Rutting website

    Prestaties waterkeringen tijdens winterhoogwater 2023/2024

    Het hoogwater eind 2023 en begin van dit jaar zorgde voor flinke belastingen op veel Nederlandse dijken. Dit leidde tot inspanningen bij verschillende waterkeringbeheerders, maar de waterkeringen in ons land hebben zich goed gehouden. Er deden zich wel situaties voor waar we van kunnen en moeten leren. Daarom heeft een groep waterprofessionals, waaronder Deltares, een evaluatie uitgevoerd onder auspiciën van het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW).

    13 september 2024

  5. Spongeworks logo

    ‘Sponswerking’ als voorbeeld voor Nature-based Solutions

    SpongeWorks is officieel van start gegaan. Het doel van dit Horizon Europe-project is de natuurlijke waterretentie op landschapsniveau verbeteren. SpongeWorks richt zich op wetenschappelijk onderzoek en de praktische toepassing van Nature-based Solutions in drie grootschalige stroomgebieden in Frankrijk, Griekenland, Duitsland en Nederland. Deltares is co-coördinator van het project en focust vooral op het realiseren van praktische oplossingen in het Vechtstroomgebied.

    9 september 2024

  6. Screenshot website Amazon zeewierboerderij visual web

    Eerste zeewierboerderij ter wereld op windpark Noordzee

    Zeewier telen tussen de windmolens op de Noordzee: dat wordt dit najaar werkelijkheid op de eerste commerciële zeewierboerderij van Nederland. Op windmolenpark Hollandse Kust Zuid, ongeveer achttien kilometer uit de kust van Scheveningen, verrijst North Sea Farm 1. Zeewierteelt draagt bij aan het vastleggen van koolstof en het terugdringen van CO2-uitstoot. Deltares maakt deel uit van het initiërend consortium North Sea Farmers.

    27 augustus 2024

  7. city rotterdam stad 2655111 1920.jpg

    10 jaar adaptatiepaden: wat hebben we geleerd?

    Het wordt steeds belangrijker om ons goed en tijdig aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Adaptatiepaden helpen bij het omgaan met lange termijn onzekerheden en laten zien welke wegen er zijn om langetermijndoelen zoals omgaan met zeespiegelstijging te halen. Het laat ook zien welke beslismomenten sterk bepalend zijn voor de toekomst en waar je mee kunt beginnen. Deze methode wordt wereldwijd al tien jaar toegepast. Wat hebben we geleerd? Wetenschappers publiceerden hierover in het vakblad Global Environmental Change. Hun conclusie: adaptatiepaden zorgen er in ieder geval voor dat klimaatadaptatie sneller gaat.

    23 augustus 2024

  8. Ondertekenen Delft3 D Certified Modelling Centre Arcadis 2021

    Arcadis herkwalificeert voor Delft3D Certified Modelling Centre licentie

    Mick van der Wegen, Senior Adviseur, heeft namens Deltares de hercertificeringsaudit Delft3D Certified Modelling Centre 2024-2027 uitgevoerd. De uitvoering werd langs de Good Modelling Practice (GMP) gehouden en er werden twee recent uitgevoerde projecten ge-audit. Hieronder een korte terugblik op de elementen van de audit.

    22 augustus 2024

  9. GS KORAAL 074

    Impact van zeespiegelstijging op atol-eilanden onderzocht met schaalmodel

    Wetenschappers, waaronder experts van Deltares, hebben een 50 meter groot koraalrifeiland nagebouwd. Ze onderzoeken hoe zeespiegelstijging een impact kan hebben op de echte eilanden. Het schaalmodel is ontworpen om atol-eilanden in de Malediven en de Stille Oceaan na te bootsen. ALs gevolg van klimaatverandering behoren deze tot de meest kwetsbare delen van de planeet.

    18 juli 2024

  10. KIEN foto

    Samenwerking met Stadscampus De Kien op het gebied van digitale technieken

    Deltares en Stadscampus De Kien in Deventer hebben afgesproken dat ze met elkaar gaan samenwerken. Op 1 juli tekenden het kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond en Stadscampus De Kien een overeenkomst voor een intentie tot samenwerking op het gebied van digitale technieken voor de fysieke leefomgeving.

    3 juli 2024

  11. Winnaars NL2120 Grote Maaskantprijs

    NL2120 ontvangt Grote Maaskantprijs

    De Grote Maaskantprijs wordt dit jaar uitgereikt aan het collectief van wetenschappers, overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties achter project NL2120. Deltares is een van de partners in dit project. NL2120 biedt volgens de jury ‘een inspirerend vergezicht op de klimaatadaptieve, natuurinclusieve en CO2-neutrale ruimtelijke inrichting van Nederland’.

    17 juni 2024

  12. 1718201216734 2354b48b 1dfd 4bcd 815c 31034efe3c88 1

    Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat

    In het vandaag uitgekomen advies ‘Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat’ van de Raad van de leefomgeving (Rli) worden aanbevelingen gegeven om klimaatverandering goed te betrekken bij ruimtelijke keuzes. Verschillende Deltares experts waren betrokken bij de totstandkoming van dit advies.

    12 juni 2024